Ruokailujen valvominen
Anoreksian kaltaista syömishäiriötä sairastavalle on hyvin haastavaa syödä riittävästi. Toisen ihmisen tarjoama tuki on siksi merkittävä apu.
Tarkka valvonta edesauttaa toipumista
Aluksi ruokailujen valvonta saa olla hyvin tarkkaa. Kaikki ruoka tulee syödä ja kompromisseja ei tehdä. Kommentit kuten "kunhan syöt edes tuon" antavat sairaudelle tilaa ja viestivät että ruokaa saa jättää. Selkeys ja johdonmukaisuus luovat turvaa, mahdollisesta vastustuksesta huolimatta.
Valvonnan aikana tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi seuraaviin asioihin:
Jääkö ruokaa lautaselle tai juomaa lasiin? Esimerkiksi kastikkeen levittäminen lautaselle tai maidon jättäminen juomalasiin voi olla tapa vähentää energiansaantia.
Piilottaako sairastunut ruokaa? Esimerkiksi leipään levitetty margariini voi päätyä sormiin tai hihaan. Puuttuva ruoka korvataan samalla määrällä samaa ruokaa.
Annoskoko ja annostelu
Sairastuneen ei tule annostella ruokaa itse. Pyynnöistä huolimatta annoksia ei tule muuttaa kevyemmiksi tai vaihtaa helpompiin vaihtoehtoihin. Lautaselle annosteltua ruokaa ei tule mitata uudelleen, ellei läheisellä ole selkeää syytä epäillä poikkeamaa ateriasuunnitelmasta.
Ruokailujen valvonta luo luotettavan pohjan toipumiselle. Kun syöminen alkaa sujua paremmin, valvontaa voidaan keventää asteittain.